Anamaria Bogdan: „Exploatările miniere nu sunt ceva rău, dar ele trebuie să se realizeze cu respect pentru mediu”

Vă spunem şi astăzi bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii „Internetul știe tot?„. De această dată, ne-am decis să îmbrăcăm nişte haine verzi, deşi cele tradiţionale pentru anotimpul în care ne aflăm ar fi cele roşii, la fel ca îmbrăcămintea lui Moş Crăciun. Totuşi, motivul nostru pentru care apelăm la culoarea verde este că astăzi încercăm să ne aducem aminte de mediul în care trăim şi de care suntem toţi responsabili. De aceea, emisiunea „Internetul știe tot?” vă propune să facem cunoştinţă astăzi cu un adevărat activist ecologic: invitata lui Robert Tache la HFM dar și la TVH 2.0 este Anamaria Bogdan, director de comunicare la Asociaţia Mai Mult Verde şi voluntar pentru mai multe proiecte de salvare a mediului.

Înainte de toate trebuie să vă spunem că invitata noastră este absolventă a Universităţii de Nord din Baia Mare şi are o prezenţă activă în asociaţiile de voluntari lucrând până acum pentru „Greenpeace România şi Europa centrală şi de est„, „Salvaţi Roşia Montană„, precum şi pentru „Salvaţi Delta Dunării„.

Debutăm ca de fiecare dată în emisiune cu o căutare pe Google după numele invitatului de astăzi şi o întrebăm pe Anamaria Bogdan cât de mult timp petrece pe internet, în special pe Facebook. „Fiind director de comunicare trebuie să fiu conectată la tot ce înseamnă social media, deoarece sunt instrumente extrem de importante în special pentru organizaţia din care fac parte, deoarece mă ajută să promovez la rândul meu ceea ce face asociaţia. Aşadar, sunt destul de activă pe Facebook, nu sunt unul dintre cei mai mari consumatori de Facebook, dar sunt activă”, spune Anamaria Bogdan.

Până să ajungem la activitatea din prezent a invitatei noastre, mai exact la cea desfăşurată la Asociaţia Mai Mult Verde, revenim la perioada în care Anamaria Bogdan făcea parte din grupul „Salvaţi Delta Dunării„, o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în scopul protejării Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. „Nu doar în acest moment, dar şi în trecut Delta Dunării avea şi are nevoie să fie salvată. Delta Dunării este un ecosistem extrem de fragil, foarte bogat pentru noi, cât şi la nivel internaţional, de care trebuie să avem grijă. Avem această bogaţie de care, pot să spun foarte deschis, ne cam batem joc„, ne declară Anamaria Bogdan.

Chiar dacă ar putea să aibă parte de o viaţă mai comodă, lucrând ca traducător interpret, deoarece este absolventa de „Limbi Moderne Aplicate”, Anamaria Bogdan a hotărât să se implice activ în domeniul ecologic după accidentul cu cianură din Baia Mare, din anul 2000.

„La momentul respectiv accidentul nu m-a afectat foarte mult, eu eram un simplu locuitor, un om care primea informaţii din presă. Nu ştiam amploarea acestui eveniment atunci. După absolvirea facultăţii am reuşit să lucrez ca traducător pentru un ONG din Baia Mare care era asociat cu Greenpeace. Aşa am început să colaborez cu ei. Am lucrat iniţial la biroul din Viena şi ulterior am deschis o filială aici, în România”, ne povesteşte Anamaria Bogdan în emisiunea „Internetul știe tot?”.

Ajungem şi la unul dintre cele mai discutate şi disputate subiecte din ultimii ani de la noi, şi anume proiectul minier de la Roşia Montană.

„Zona Roşia Montană nu este o zonă mai amărâtă decât alte zone miniere din ţară. Roşia Montană are un potenţial fantastic, de la turism și agricultură, până la dezvoltarea industrială, fie că este vorba de minerit tradiţional, fie că este un alt gen de dezvoltare, atâta timp cât nu afectează mediu. Totul este să i se acorde o şansă din acest punct de vedere. Atâta timp cât orice activitate din Roşia Montană a fost nu neapărat interzisă, ci mai bine zis nepermisă, consiliul local dând hotărâri prin care orice altă activitate care nu este minieră să nu poată fi realizată. Atunci e foarte clar că această zonă nu are viitor. Însă acest viitor nu este provocat de către localnici. Fireşte că ei vor ceva mai bun. Minele nu sunt ceva rău, însă mineritul în zonă trebuie să se facă în concordanţă cu respectarea mediului. Alternativa o reprezintă mineritul tradiţional, însă nu are acelaşi profit ca mineritul cu cianură, care este pe termen foarte scurt şi profitabil. Oamenii sunt amăgiţi cu promisiuni, cu mii de locuri de muncă, însă nu este aşa. După 3 ani de exploatare, totul va fi mecanizat, iar oamenii îşi vor pierde din nou locurile de muncă şi totul va reveni la ceea ce este în prezent”, spune Anamaria Bogdan, în emisiunea „Internetul Ştie Tot?”.

Despre viitorul voluntariatului în România, invitata noastră ne precizează că în ultimii ani se poate sesiza o creştere a numărului de voluntari. „Trebuie să spunem că pe baza studiilor, interesul pentru voluntariat a crescut în ţara noastră, în ultimii şase ani, cu 51 %. Pot spune că şi din cauza faptului că suntem atât de mult expuşi poluării în oraşe, te pune pe gânduri. Este o urmare logică, sunt tot mai mulţi oameni care doresc să se implice în viaţa socială a comunităţii”, spune Anamaria Bogdan.

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s