Paula Ivan: „Reţeta succesului unei campioane olimpice: ritm, constanţă şi dăruire”

Paula Ivan si Robert Tache in studioul HFM!

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii Internetul ştie tot?
Suntem prezenţi în egală măsură, atât pentru cei ce ascultă HFM cât şi pentru cei ce ne urmaresc la TVH 2.0, si de această dată cu o invitată specială… De ce este specială? Vei afla în cele ce urmează…
3 minute, 53 de secunde şi 96 de sutimi…ce poate însemna pentru tine acest fragment de timp? Perioada în care mănânci un sandwich? Timpul în care îţi verifici corespondenţa?
Ei bine, pentru fosta atletă Paula Ivan, căci ea este invitata lui Robert Tache de astăzi, reprezintă încununarea a peste 10 ani de muncă şi în acelaşi timp, recordul olimpic stabilit în 1988 la Seul, record ce nu a fost doborât nici până astăzi…
Nascută pe 20 iulie 1963, la Hereşti, judeţul Giurgiu, Paula Ivan şi-a început activitatea sportivă pe meleagurile natale, profesorul Valentin Zamfirescu având o mare influenţă în cariera viitoarei campioane olimpice.
Acesta a fost începutul pentru cariera unei sportive de exceptie, ce a ajuns să fie ofertată de americani si canadieni în vremuri în care nu aveai voie să deţii valută în România.
Ce avea voie să deţină însă, nu-i putea lua nimeni, oricum: titlul de campioană olimpică şi recordul olimpic ce stă în picioare şi astăzi, după 24 de ani…

Anul 1987 a fost un an mai uşor pentru sportivă, fără obiective,  în schimb 1988 a fost un an plin, cu vârf de formă, gândit cu 4 ani înainte.

Paula Ivan si Robert Tache in timpul emisiunii Internetul stie tot?

Întrebată ce s-a întâmplat la Olimpiada de la Seul,  în proba de 3000 de metri, Paula Ivan a răspuns: „Mi-am dorit foarte mult să câştig această probă, am fost prea sigură pe mine. Probabil de asta am pierdut medalia de aur.” În schimb, proba de 3000 de metri, paradoxal, i-a oferit mai multă linişte si siguranţă pentru proba de 1500 de metri, ce i-a adus recordul olimpic îmbunătăţit cu aproape trei secunde.

Strategia stabilită de antrenorul Ion Puică  a fost perfectă. Paula Ivan era foarte bună pe rezistenţă în timp ce rusoaicele erau bune pe final. Aşadar, antrenorul i-a cerut un tempo ridicat de la început pentru a contracara finalul puternic al rusoaicelor. Şi le-a iesit… Încrederea ce o avea în eleva sa era fondată.

După olimpiadă, viaţa sportivă a Paulei Ivan nu s-a incheiat. În 1989  a participat la şapte competiţii, le-a castigat pe toate însă i s-au luat în considerare doar cinci rezultate. Printre acestea cel de la câştigarea cursei de o milă, care i-a dublat punctajul,  astfel ajungând pe locul 1 cu număr maxim de puncte.

La întoarcerea în ţară, dupa Olimpiada  din 1988, atmosfera nu a fost una fastuoasă pentru că românii erau obisnuiţi ca lotul naţional să aducă în tară multe medalii de aur.

„Mi-am întrerupt cariera sportivă pentru a o începe pe cea de mamă, şi astfel am obţinut cea mai strălucitoare medalie din viaţa mea” a declarat Paula Ivan.

După retragerea din activitatea sportivă, Paula Ivan  a rămas foarte apropiată de clubul Olimpia Bucureşti, pe care îl consideră şi acum clubul de suflet, inclusiv pentru faptul că în momentele dificile a fost alături de ea.

Interesant este că, în 1998, Paula Ivan s-a întors în competiţii cu gândul de a reprezenta România încă o dată la Olimpiadă. N-a fost să fie însă şi asta în ciuda rezultatelor extrem de bune ce o recomandau pentru lotul olimpic având, în 2000, cel de-al treilea timp din România la proba la care şi atunci ca şi acum, deţinea recordul olimpic, cea de 1500 de metri.  Din păcate, oficialii români n-au vrut să ia în considerare unul dintre rezultate, obţinut în străinatate, lucru ce a făcut ca Paula Ivan să nu participe la Olimpiadă. Cu un gust amar lăsat de această întâmplare, a decis să se retragă definitiv din competiţii.

În prezent doamna Paula Ivan este lector la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Spiru Haret şi doctorand la o universitate din Chişinău.

Şi vrem să consemnăm o nouă premieră a emisiunii pe care invitata noastră ne-a semnalat-o abia după ce camerele de luat vederi s-au stins: acum, după 24 de ani, Paula Ivan a văzut, în premieră, înregistrările celor două curse de la Seul, iar asta mulţumită emisiunii „Internetul ştie tot?”.

Acest articol a fost publicat în Sportivi și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu