Ioana Ciocan: „În timpul Revoluţiei Române, la doar 9 ani, am ascultat cum ovaţiile aduse lui Ceauşescu se transformau în huiduieli”

Vă spunem din nou bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii “Internetul ştie tot?“, unde avem şi de această dată plăcerea să vă aducem în prim plan, atât la radio HFM cât şi la TVH 2.0, un om extrem de interesant, atât ca artist, dar şi ca un pragmatic „luptător” cu autorităţile bucureştene pentru triumful artei în spaţiul public.

Astăzi facem cunoştinţă aşadar cu Ioana Ciocan, arstist vizual, profesor şi coordonator al mai multor proiecte de artă urbană, printre care şi “Proiect 1990″, o iniţiativă care a făcut ceva vâlvă în 2010 atunci când o replică realizată din alimente a lui Lenin a fost amplasată pe soclul din Piaţa Presei Libere, soclu lăsat liber după coborârea de pe el a statui ce chiar pe Vladimir Ilici Lenin îl reprezenta. Merită de subliniat că invitata noastră este interesată de arta de propagandă şi de asemenea, aşa cum aflăm de pe site-ul ei personal, militează pentru un muzeu al artei comuniste.

„Eu sunt proiectele mele”, ne spune Ioana Ciocan încă din debutul emisiunii, atunci când încercăm să aflăm de la ea ce o defineşte şi mai ales, cum se împarte între artă şi disputele cu autorităţile din Bucureşti. „Când ai de-a face cu arta în spaţiul public, respectiv cu autorităţile, nu-ţi mai rămâne timp pentru nimic. Mi-ar plăcea să fac mai «multă» artă, dar, din păcate, ştiu că e o scuză lamentabilă: nu îmi rămâne timp”, îi spune Ioana Ciocan interlocutorului ei, Robert Tache. 

În legătura cu acest subiect, putem afirma într-adevăr despre invitata noastră că este un om care lucrează destul de mult. Mărturie stă CV-ul ei, din care aflăm că este absolventă a Liceului “Nicolae Tonitza”. Apoi, în 2002, Ioana Ciocan obţine diploma de studii la Universitatea Naţională de Artă, la clasa graficianului Nicolae Alexi. În acelaşi an, primeşte şi o bursă la Copenhaga, la Denmark Design Skole. Doi ani mai târziu, adică în 2004, termină şi un Master la Ravensbourne College, iar în prezent o regăsim ca asistent universitar la Universitatea Naţională de Artă.

„Încerc să caut tot ce există în arta contemporană în acest moment şi evident că nu am cum să mă duc la bibliotecă să fac acest lucru, pentru că lucrurile care se întâmplă în timp real le găseşti pe internet. Trebuie să aştepţi ceva timp să apară într-o formă printată, aşa că de fiecare dată, mă văd căutând diferite lucrări pentru artă în spaţiul public pe internet, evident”, ne mărturiseşte Ioana Ciocan.

Unul dintre cele mai recente proiecte ale invitatei noastre de astăzi este şi SPAM Copy / Paste, mai exact o iniţiativă care își propune amplasarea, în decursul a unui an, a cinci proiecte de artă contemporană cu această temă. Totul a pornit de la cele două socluri identice din parcul Carol, cel construit în 1906 – pe care se va desfășura SPAM – şi copia acestuia, aflată la câteva sute de metri distanţă, din 2009. Astfel, Ioana Ciocan invită mai mulţi artişti să exploateze şi să problematizeze imaginaţia sau lipsa ei în societatea românească.

Ajungem şi la proiectul de suflet al Ioanei Ciocan, şi anume “Proiect 1990„, adică iniţiativa de a expune pe fostul soclu al lui Lenin din Bucureşti, nu mai puţin de treisprezece proiecte de artă contemporană.

„Povestea a început în 2010, pe 26 ianuarie, de ziua răposatului, am ales o dată perfectă pentru a face o lucrare inspirată de comunism, am decis să îi fac o «colivă» stimabilului Lenin, şi am expus această sculptură de 3 metri înălţime, din materiale comestibile, toate ingredientele unei colive, expunandu-le astfel pe fostul soclu al lui Lenin din Piaţa Presei Libere. Lucrarea am reuşit să o expun, asta datorită secretarului general al Primăriei, Tudor Toma, cel care a fost singurul om ce m-a sustinut din comisia în care mi se recomanda ca Lenin (statuia originală) să fie topit si uitat… el zicând «Domne, dacă domnişoara vrea să pună o lucrare de artă în spaţiul public, haideţi să o lăsăm»”, ne povesteşte Ioana Ciocan.

Nu putem să nu ajungem şi la întrebarea celebră a emisiunii, adică: „Ce nu ştie internetul despre Ioana Ciocan?„, de unde aflăm cum a simţit aceasta, chiar la o vârstă fragedă, momentele din Decembrie 1989. “Internetul nu ştie că în timpul Revoluţiei Române eu eram acasă singură, pe Calea Victoriei. Aveam 9 ani şi eu stăteam în blocul care era faţă în faţă cu Hotelul Bucureşti, doar la 200 de metri de balconul lui Ceauşescu. Am stat calmă şi am ascultat acel sunet ovaţional de «Ceausescu, Ceausesu» şi mi s-a părut foarte ciudat cum totul s-a transformat în huideli. N-am înţeles ce se întamplă. M-a sunat tatăl meu şi mi-a spus: «Ioana o să se întâmple ceva rău, te rog să tragi jaluzelele, să închizi uşa şi să aştepţi». Asta am şi făcut, cred că m-am băgat după o canapea şi au trecut câteva zile până când parinţii mei au ajuns acasă. Îmi aduc aminte perfect cum se vedeau urmele acelea circulare lăsate de gloanţe prin jaluzelele noastre din lemn, care făceau nişte luminiţe extrem de interesante pe covoarele din casă. Am aşteptat cuminte, am crezut că sunt într-un film”, ne povesteşte Ioana Ciocan, la emisiunea „Internetul știe tot?”.

Vă mai aducem în atenţie un alt proiect al invitatei noastre, mai exact este vorba despre „Muzeul Artei Comuniste„, pentru care Ioana Ciocan a început deja să salveze câteva statui din fostul regim, care au rămas mai bine de 20 de ani la mâna recuperatorilor de metale. În acest moment, statuile lui Lenin şi a lui Petru Groza sunt în paza Primăriei Municipiului Bucureşti, datorită invitatei noastre, așteptându-și cuminți timpul potrivit să-și ia locul în muzeu, pentru ca istoria noastră să nu fie uitată. Căci istoria ce se uită este cea care se repetă. Și clar, nu mai este cazul!

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Artisti și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s