Alexandru Mironov: „Nu se mai fabrică atomi, ci biţi folositori”

Profesor de matematică, vice-campion național la scrimă, fostul Ministru al Tineretului și Sportului, scriitor, unul din oamenii responsabili de popularizarea science fiction-ului în România, preşedintele Federaţiei Române de scrimă, jurnalist și politician român. Toate acestea îl descriu cum nu se poate mai bine pe invitatul pe care l-am avut în studioul HFM și pe care l-ați văzut la TVH 2.0, Alexandru Mironov.

Şi pentru că emisiunea asta are darul de a-i face pe invitați să-și deschidă sufletul și să vorbească despre ei, nici dl. Mironov n-a făcut excepție:

„În locul meu natal toată lumea vorbește românește”. Chestia asta a venit în emisiune în contextul în care acum, satul natal al invitatului ( Veriujeni, judeţul Soroca), face parte din Republica Moldova. De altfel, invitatul nostru a trebuit să fugă, împreună cu familia în vremea Celui De-al Doilea Razboi Mondial în România ca să nu rămână la mila rusilor.

„Eu am trăit 200 de ani pe repede înainte”

Referitor la  filmele SF…

Secolul XX s-a încheiat cu trei evenimente majore:

1. Serialul Star Trek a salvat lumea, avea un miliard de telespectatori. Sunteţi deja o generaţie de Star Trek.

2. Cărţile lui Isaac Asimov

și

3. Cărţile lui Carl Sagan

Să fim sinceri, ne-ar trebui o săptămână să putem discuta măcar despre jumătate din informațiile pe care Alexandru Mironov le deţine. Dar încercăm din răsputeri să aflăm de la domnia sa cele mai picante date tehnice pe care ni le poate oferi, pentru a demonstra o dată-n plus că Știința și Tehnica pot să nu fie plictisitoare.

Un miliard de oameni săraci, un miliard şi jumătate de oameni graşi…ceea ce ne arată că este o problemă politică„.

După o scurtă trecere în revistă a numărului impresionant de e-mail-uri trimise pe zi, telefoane vândute pe zi şi a numărului de căutări pe Google, tot intr-o zi, Alexandru Mironov concluzioneză: „Acesta este turbo-capitalismul„.

„Când Gagarin a ieşit în spaţiul cosmic şi Armstrong a paşit pe lună,  generaţia mea nu-şi imagina anul 2000 fără ca noi să trăim pe planeta Marte”.

Însă n-a fost sa fie. Probabil ca era nevoie să lăsăm ceva și generațiilor viitoare 🙂 E limpede însă că domnia sa s-a implicat enorm în proiectul Știință și Tehnică, o revistă de popularizare a științei (unde dl Mironov este Senior Editor) ce merită tot suportul și toată publicitatea, în condițiile în care ne-am cam uitat valorile. Însă despre această revistă vom avea ocazia să mai vorbim în emisiune. Şi asta este o promisiune 🙂

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Politicieni, Scriitori și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s